Post Format ArchivesIdézet

#3 Napzáró: Amint elkezdesz járni az úton…

Engedd el magad. Gabalyítsd ki magad a teendőkből egy hosszú nap után. Végy egy mély levegőt és szánd ezt a pillanatot arra, hogy leellenőrizd magad belsőleg. Mit gondolsz a változás kapacitásodról?

Végy egy mély levegőt újra. Még mélyebbet, mint korábban. Amint ellazítod az izmaidat, vizsgáld meg magad még egyszer. Gondolj valamire, amit a mindennapi életed részévé szeretnél tenni. Képzeld el, hogyan éreznéd magad a saját testedben, akkor, ha ez a valami az életed részét képezné. Kérdezd meg magadtól, csendben, alig hallhatóan, még egyszer… Tényleg hiszel abban, hogy ez lehetséges lehet?

Ebben a mozdulatlan pillanatban, itt és most, mi az, amit hallasz? Mi az, amit mondasz magadnak? Bármi is legyen erre a válaszod, maradj ezzel a gondolattal még egy pár pillanatig. Üdvözöld ezt a gondolatot. Légy a szemtanúja.

Mahatma Gandhi mondja:

Ha folyton csak azt hajtogatom magamnak, hogy nem vagyok képes megcsinálni egy bizonyos dolgot, akkor meglehet, valóban ott fogok kilyukadni, hogy képtelenné válok megcsinálni azt.

Ez az elv nem csak azokra vonatkozik, akik azt remélik maguktól, hogy megváltoztatják egy nemzet útját, épp úgy, ahogyan azt Mahatma Gandhi tette. Ez az elv mindenre és mindenkire vonatkozik. Még a legapróbb napi szokásaidra is.

Ha a válaszod a fenti kérdésre így hangzik: “Igen! Hiszek abban, hogy a változás lehetséges a számomra.” Akkor ez a felfedezés bizonyítékul szolgál.

Lélegezz ismét. A saját gondolataid megszületésének a szemtanúja vagy éppen most. Üdvözöld az érzéseidet.

Ismerd el azt a puszta tényt, hogy te már megtetted a legnagyobb lépést. Elköteleződtél magad mellett pusztán, néhány gombnyomással. A bizonyítékot a kezedben hordozod. Meglehet, hogy te már úgy látod magad, mint, aki képes a változásra, mert valójában, már el is kezdted.

Rumi írta: “Amint rálépsz az útra, az út megjelenik előtted.” Megtaláltad az igazi utadat, amikor beléptél a Fabulous világba. Itt, mindössze apró lépéseket teszel, amelyeket rendszeresen megismételsz, napról napra. Nincs verseny. Most, semmi egyebet nem kell csinálnod, mint pihenned. Hagyd, hogy mindaz a tudás, amit gyűjtögetsz, elmélyüljön benned miközben alszol. Lélegezz újra, és engedd, hogy megjelenjen előtted az út.

#3 Napindító: Te vagy a heted szobrásza

Minden másodperc, minden perc, óra és nap, lehetőséget ad az újrakezdésre. Ebben a pillanatban, egy új hét küszöbén állsz. A tiéd, hogy megformázd, hogy alakot adj neki. Épp úgy, mint egy friss és nedves agyagtömböt, ami az előtted levő fazekaskorongra lenne helyezve. Még akkor is, ha törött kerámia szilánkok borítanák a műhelyed padlóját, egy “hibáknak” nevezett zsinórról, itt vagy te, a hét szobrásza. Ez a hét nap teli potenciállal, teli lehetősséggel bontakozik ki előtted.

Nem számít, hogyan haladsz a helyes és új szokások kialakításával – jól, rosszul, vagy úgy ahogy – hívj meg valami igazán különlegeset a hetedbe… ami nem más, mint kedvesség magaddal szemben. Amint napról napra megtartod a rutinjaidat, győződj meg róla, hogy pozitív üzeneteket is küldesz önmagadnak. Nem számít, ha egy kicsit kínos érzéssel tölt el… nem kell ezeket hangosan kimondanod, csak gondolj rájuk. Jó gondolatok. Pozitív gondolatok. Könyörületes, jószívű gondolatok. Olyan üzenetek, amelyeket a legjobb barátod mondana neked. Ideák, amelyeket egy olyan valaki mondana a füledbe, aki valóban szeret téged.

Engedd szabadjára a kreativitásodat is! A teendőlistádba lopj be egy kedves gondolatot is. Tölts egy kis időt a “Ma jól érzem magam.” Fabulous pillanatban. Írj magadnak egy emlékeztető cetlit, ami valami őszintét, bensőségeset üzen neked, és ragaszd fel a hűtőre vagy a tükörre. Vagy akár ültethetsz egy virágot, ami természetes jelenségével emlékeztet erre a szívet melengető üzenetre.

Minden egyes alkalommal, amikor rápillantasz, eszedbe fog jutni, hogy érsz annyit… megérdemled, hogy szép dolgok vegyenek körbe téged. Végül pedig, ezek az érezdjólmagad-rögöcskék, erős sejtelmet fognak ébreszteni benned, hogy tulajdonképpen, te méltó vagy a saját törődésedre és együttérzésedre.

Összegezve: haladj tovább előre. Csak adj hozzá kedvességet.

#2 Napzáró: Hogyan menj tovább, amikor megbotlasz?

Az ellenálló képesség, az egy ajándék. Noha meglehet, hogy eleinte nem fog annak tűnni. 

Az ellenálló képesség azt is mutatja, hogy te megpróbáltad és elbuktál. Tettél némi erőfeszítést, ami hozott neked valamennyi időleges sikert. Majd aztán megtorpantál, és minden a darabjaira hullott. 

De, amint leszáll az éjszaka, tekints vissza erre a botlásra. Az a momentum lett a te új kezdeted. És ettől a pillanattól kezdve emelkedtél fel. Meg tudod látni az ajándékot ebben a látványban? 

Az ellenálló képesség a bizonyítéka annak, hogy erő lakozik benned. Bizonyítéka annak, hogy törődsz önmagaddal, és azzal, hogy hova mész. Azt jelenti, hogy nem adtad fel. 

Bármennyi (elő)ítélettel halmoztad is el magad, a hited még annál is nagyobb volt. Máskülönben, nem lennél itt, ahol ma vagy. 

Egy esés után, összesíted a tudást, hogy mi kell ahhoz, hogy újra talpra tudjál állni. Magaddal hozod a tapasztalataidból leszűrt bölcsességet. Nagyszerűbbé váltál, mint amilyen voltál korábban. 

Néhányan azt mondják, ne nézz vissza… csak menj tovább előre. 

De te visszanézhetsz. Máskülönben hogyan látnád, hogy milyen messzire jutottál? 

Nelson Mandela mondja, “Ne a sikereim alapján ítélj meg engem, hanem az alapján, hogy hány alkalommal estem el és álltam fel újra.” 

Ha kihagytál egy szokást… ha elvesztettél néhány napot, vagy akár többet — ne szidd magad még egyetlen másodpercig sem. Ha éppen most ezt a leckét hallgatod, akkor tudnod kell, hogy máris talpon vagy. Légy szemtanúja a saját kitartásodnak. Van benned valami, ami tudja, hogy képes vagy rá. Az a láng még nem aludt ki. Még mindig szép és fényesen ég. Elhoztad ide, a Fabulous földjére, hogy gondozd. Valójában, éppen most, ebben a pillanatban, azt csinálod. Ezen az este, éppen megerősíted azon elhatározásodat, hogy felkészült legyél a holnapra. 

Az élet nem tökéletes. Nem is kellene, hogy az legyen. Kihagytál pár szokást, és a jövőben is ki fogsz hagyni néhányat. Csak az alapján ítéld meg magad, hogy hányszor keltél fel újra. 

#2 Fókusz: Ragadd meg a napot!

A jó napok erős alapokat feltételeznek. Te épp most fekteted le ezeket az alapköveket következetes szokások által.

Kezeld a Fabulous pillanatot úgy, mint egy fontos találkozót magaddal. Minél mélyebben összehangolódsz magaddal, mielőtt kimennél a nagyvilágba, annál hatékonyabb leszel minden más dologban egész álló nap.

Itt az ideje, hogy a magaddal való törődés kapcsán való elköteleződésedet egy lépéssel tovább vidd: azáltal, hogy az elméd és a tested közötti természetes kapcsolatot visszaállítod.

A testedzés a Fabulous piramis megalsó szintjén van. Még a legegyszerűbb torna is 20%-kal növeli az energiaszintedet, stimulálja a testedet és az elmédet, ill. 65%-kal csökkenti a fáradtságot.

John Joseph Ratey, a Harward Orvosi Iskola docense mondja, ” a testedzés igazából az agynak tesz jót és nem a testnek. Befojásolja a hangulatodat, az életkedvedet, az éberségedet és növeli a jólét-érzésedet.”

#2 Napindító: Tehermentesítsd magad a régi butaságaidtól

Ralph Waldo Emerson, amerikai filozófus mondja:  

“Minden napot nyugtázz úgy, mint amit befejeztél, amivel már nincs több dolgod. Megtettél mindent, ami tőled telt. Néhány melléfogás és abszurditás, semmi kétség, becsúszott. Felejtsd el őket, amilyen gyorsan csak tudod. A holnap, egy új nap. Kezdd derűsen, egy lélekkel, mely túl magas, hogy régi butaságokkal terheld le.” 

Ha kísérletezel az életeddel, a kalandozás újdonsága elégedettséggel fog elönteni, bármerre is vigyen téged az út, vagy bárhogyan is végződjék. A hibák, amelyeket elkövetsz, és az akadályok, amelyekkel találkozol, miközben a komfortzónádon kívül barangolsz, összeadódnak és 1000 élettapasztalattal érnek majd fel. Minden kihívás egy lehetőség a növekedésre, mindaddig, amíg ezt így is látod. 

Az elégedettség érzése a kiélt kalandvágyból származik, nem élvezetek hajhászásából. Ezért gondolkozz a dobozon kívül. 

Miféle tornagyakorlatot szerettél volna mindig is kipróbálni, de sosem sikerült? Egy gyors keresés a neten ki tudna dobni neked néhány olyan videóklipet, ami közelebb hozná az oktatót hozzád? Milyen könyvet szerettél volna mindig is elolvasni, vagy egyáltalán befejezni?… 

A Fabulous-küldetésed nem más, mint egy felfedezőkörút önmagadban. Őrizd magadban azt a szikrát és menj tovább. Majd pedig, nézd magad, amint fölemelkedsz. 

Jussanak eszedbe Rumi szavai:

“Ne elégedj meg olyan történetekkel, amelyek arról, mások hogyanjáról szólnak. Bontakoztasd ki a saját mítoszodat, mindenféle komplikált magyarázkodás nélkül.” 

Itt, a Fabulous utadon, te vagy az, aki a saját életed történetét írja… a te egyetlen, saját “egyszer volt, hol nem volt”-od. A tinta, a tegnapról, megszáradt. Fordíts egyet. Itt az idő, hogy egy új fejezetet nyiss. Mi következik most a saját történetedben? 

#1 Napzáró: Ki voltál mielőtt felébredtél? És kivé fogsz válni?

Abban a pillanatban, amint beléptél ebbe az alkalmazásba, egy küldetésre indultál. Valójában már évekkel korábban elindultál ezen az utazáson. Minden nap tanulsz, gyakorolsz, visszatérsz, fejlődsz. Fontos, hogy elismerj magadnak minden egyes erőfeszítést, amit teszel, függetlenül attól, hogy mi a végeredmény. Te most épp az életed átrajzolásának folyamatában vagy.

Amint tovább folytatod az utazásodat, elkezded egyre fényesebben látni magad. Az eltökéltséged napról napra erősödni fog. Fel fogod ismerni, hogy mi is az, ami igazán fontos számodra, és mi az, amit magad mögött hagyhatsz. Meglehet, hogy az önkétely fog a feledésbe merülni, amint belső fényed egyre csak növekszik. A hála és az önmagaddal való törődés napról napra láthatóbb lesz, ahogy múlnak a napok. A rossz szokásaidtól búcsút inthetsz, és úrja alkothatod a környezetedet, hogy az tükrözze azt, akinek te hivatva vagy.

Engedd, hogy az álom a költő szavaival ringasson el.

Minden csillag, egykor sötétebb volt még az éjszakánál is, mielőtt felébredt volna.

Dejan Stojanovic

Lélegezz mélyeket, érezd, amint a stressz elszáll miközben kifújod a levegőt. Engedd, hogy az éjszaka köréd hulljon. Aludj, tudván, hogy ez a tudás most ülepszik le benned. Pihenj és engedd, hogy a reggel egy új nap hajnalával köszöntsön téged.

#1 Fókusz: Minden, ami van, ma van. Minden, ami van, jelen van.

Isten hozott egy új napra. Éppen most léptél be az ismeretlen birodalmába. Az emberiség történelme, és minden, ami beletartozik, most, ebben a pillanatban megáll. A mai nap olyan lehet, amilyennek csak te szeretnéd. 

Nem számít, hogy mi volt ezelőtt, nem számítanak a megpróbáltatások, se nem a bukások. A mai nap teljes egészében hozzád tartozik. 

Minden, ami van, ma van. 

Minden, ami van, jelen van. 

Minden, minden itt van. – Octavio Paz

Ha a mai nap folyamán megvalósíthatnál egyetlen dolgot, csakis egyet, mi lenne az? 

Alkoss egy szándékot arra a bizonyos cselekvésre, függetlenül attól, hogy milyen nagy, vagy kicsi. Szánj rá pár pillanatot és írd le. 

A nap, hamarosan ‘elfoglalt’ lesz. Lesznek majd váratlan események, de ezt az egy dolgot biztosan meg fogod csinálni. 

Mielőtt az este aláhull, térj vissza és adj hitelt magadnak a megvalósításodért. Vetíts ragyogó fényt mindarra, amit ma elvégeztél. Vedd észre. Itt, a Fabulous tájon, a saját fejlődésednek vagy szemtanúja, amint ki-kilöttyen a világban. 

Ez a nap jön és megy. Ennyi bizonyos. 

Hogy neked mennyit fog számítani ez a nap? Nos, az rajtad múlik. 

Készen állsz? Végy egy mély levegőt…. Koncentrálj! 

Hogy mennyit hozol ki belőle? Az csakis rajtad múlik. 

Készen állsz? Végy egy mély levegőt…. Koncentrálj! 

#1 Napindító: Mit tervezel tenni ezzel az egy, vad és értékes életeddel?

Ahogy a szokásaid minden egyes nap egyre csak erősödnek, szakíts egy kis időt, és gondolkozz el. Nem kell sietned a válasszal, csak hívd meg magadhoz a kérdést. Gyengéden. 

Ezek a hegyek, amelyeken éppen átutazol a Fabulous vidékén, mind összeköttetésben állnak egymással. A lépések, amelyeket megteszel, összeadódnak, és ezekből áll majd össze a te teljes utazásod. Egy jóval nagyobb küldetésen vagy, mint ahogyan az egyes szokások tűnnének. Tudnod kell, hogy ezek nincsenek egymástól elszigetelve. 

Ez egy nagy szőnyeg, amit szövögetsz. Napi egy öltés, de tudd, hogy szép és csodálatos dolgot készítesz. És ami még több – ilyet alkotni csak te vagy képes. Tarts ki a küldetésed mellett és az út majd felfedi magát. 

Mondd el, mit tervezel ezzel az egy, vad és értékes életeddel?

Először, döntsd el, hogy mit akarsz, majd fektesd be minden energiádat, hogy megszerezd. Az egyetlen megbízható módja az önkételyen és a negatív gondolatokon való felülkerekedésnek, hogy pozitív és építő gondolatokkal foglaljuk le az elmét. Itt jönnek képbe a teljesítmény kijelentések.

A teljesítmény kijelentések 2 elvet szolgálnak:

  1. hogy megelőzzék az önkétely, a negativitás és a mentális lom felhalmozódását a fejedben;
  2. hogy segítsenek neked kihozni magadból a legjobbat azáltal, hogy a gondolataidat azon területek felé irányítsák, amelyek fejlesztésre szorulnak.

Válasszd ki a saját mantrád, és emlékeztesd magad rá, amikor a változás túlságosan is kimerítőnek tűnik. Amikor azt kívánod, bárcsak előrébb lennél az úton, akkor jön el a pillanat arra, hogy megállj, és hogy rengeteg elismerést adj magadnak, amiért ilyen messzire eljutottál. Ez az a pillanat, amikor kedves és megbocsátó lehetsz magaddal, és azt mondhatod magadnak „Szép munka!”, „Ezt remekül csináltad!”, „Csak így tovább!”

Válassz ki egyet és használd második mantraként arra, hogy visszakapaszkodj arra a magaslatra, amit megérdemelsz.

#0 Napindító: Meghívó az Élő Tudathoz

Mi van akkor, ha mindaz, ami eddigi életed során történt veled, minden…, most, ebben az egy pillanatban csengene össze? Jelentsék is ez bármit a számodra. Bármit is mutat most neked az élet, mi van akkor, ha mindezen a dolgon végig kellett menned, ahhoz, hogy eljuss oda, ahol most vagy. 

Állj meg egy pillanatra és kérdezd meg magadtól, mi az, amit most, ebben a pillanatban érzel. Ha stressz, akkor hagyd ott egy kicsit. Csak vizsgáld meg. Nézd meg, milyen érzés ez valójában, és hogyan nyilvánul meg ez a testedben. Ha unalom az, amit érzel, csak tudatosítsd az egyszerű tényt. Itt vagy ebben a pillanatban… kissé inspirálatlanul. Ha boldogság az, amit érzel, nézd meg, hogy milyen mosolyt tudsz csalogatni az arcodra. Az ajkaid össze vannak szorítva, vagy enyhén nyitva vannak? Vagy tán egy féloldalas vigyor jelenik meg az arcodon? 

Mi mást tartalmaz még ez a pillanat? A levegő, amit belélegzel, az benti vagy szabadtéri? Érzel-e bármiféle légmozgást? Fuvallatot? Egyáltalán honnan tudod megkülönböztetni, hogy a hajad mozog, vagy csupán egy csiklandozó érzés az arcodon? Hőséget érzel, vagy hideget? Meleged van, vagy éppen fázol? Érzel-e bármilyen illatot? Mi mindent érzékelsz még? Nem kell elgondolkodnod róla, csak észleld. Vegyél tudomást róla, mint akkor, amikor egy ismerős arc felé fordulsz. 

Amikor elmerülsz az ilyen pillanatokban, valójában egy régi és nagyszerű hagyománynak teszel eleget, amely hosszú évszázadokon ível át. A történész, Pierre Hadot, mondja el nekünk, hogy Szókratésznak valójában nem volt semmilyen rendszere a tanításhoz. Szókratész „filozófiájában mindvégig fellelhető egy spirituális gyakorlat, egy meghívó egy új életmódhoz: az aktív reflekcióhoz és az élő öntudathoz.” 

És most, 2000 évvel később, ez a meghívó a te küszöbödhöz érkezett. Egy invitáció egy újfajta életvitelhez. Az aktív önreflekció életmódjához: ahol észreveszed az ég színeit. Észreveszed egy gyermek reakcióját. Észreveszed, amint az érzelmeid változnak egy nap folyamán. Ez egy meghívó, nemcsak a tudatos élethez, hanem az élő öntudathoz. 

Eljuthatsz életednek napsütötte vizeibe, amiben úgy vitorlázhatsz, akár egy rája vagy éppen úgy cikázhatsz, mint azok a halrajok, amelyek a himbálózó hínárerdőkben hol előre, hol hátra úszkálnak. Csak érzékelned kell, hogy élsz.  

Létezel. Valóságos vagy, és része vagy ennek a világnak, mely körbevesz téged. Azáltal, hogy éber maradsz, az tudatod maga, a szó szoros értelmében, is élni fog.