Az ember bármennyire is igyekszik palástolni a saját értékrendszerét, annak érdekében, hogy saját értékrendszerével/értékítéletével ne befolyásoljon másokat, ez az értékrendszer akarva akaratlanul is előbújik, megmutatja önmagát.

Adott egy pénzügyi műveltséget/pénzügyi tudatosságot népszerűsítő tréner, aki X bank alkalmazásában van és egy online workshop.

A kontextus arra ad lehetőséget, hogy új, a pénzügyi háztartásra vonatkozó, jól meghatározott kérdéseket tegyen fel a workshop résztvevői számára.

Trénerként csupán abban reménykedhet, hogy kérdései olyan belső folyamatokat indítanak el a résztvevőkben, amelyek következtében megfogalmazódik bennük egy belső igény arra, hogy tudatosabban, rendszeresebben odafigyeljenek a pénzügyi mozgásokra. Trénerként, ha ezt sikerül valakinek elérnie, akkor már elérte célját! (Bárcsak én is ott tarthatnék.)

Viszont abban az esetben, amikor értékítéletet fogalmaz meg, egy pénzügyi műveltséget szorgalmazó szerző kapcsán, „gurunak” titulálva azt, akkor egy kicsit megtorpan a belé vetett bizalmam. Elvégre, ő is más, amerikai szerzők elveit és eszközeit veszi alapul ismeretei alátámasztására. 

A műhelymunka során arra a következtetésre jutottam, hogy ez a képzés főképp alkalmazottaknak szól. Pontosabban olyan embereknek, akiknek a pénzhez való viszonyulásában főként alkalmazotti gonolkodásmód érhető tetten.

Igaza van Kiyosakinak akkor, amikor azt mondja, hogy ahhoz, hogy átjuss a Cashflow négyszög bal oldaláról a Cashflow négyszög jobb oldalára, egy teljesen más emberré kell válnod. Egy teljesen más gondolkodásmódot kell elsajátítanod.

Ebben az esetben, maga a tréner sem több egy alkalmazottnál, aki a bank által rászabott „kötelességének” tesz eleget egy-egy ilyen workshop alkalmával. A trénerséghez szükséges önbizalmat pedig a többéves szakmai tapasztalata, és a háta mögött felsorakozó banki eszközök hada, ill. ezeknek az ismerete adja meg. Más szóval: ennek a körítésnek köszönhetően adnak az emberek hitelt annak, amit mond. De ő maga nem rendelkezik a vállalkozói gondolkodásmódra jellemző sajátosságokkal. Noha, megnyilvánulásaiból ítélve, vannak neki passzív jövedelmet hozó befektetései, mentalitásában lépten nyomon tettenérhetőek a kockázatkezelési törekvései a jövő bizonytalanságára és kiszámíthatatlanságára vonatkozóan. Ő is, mint mindenki más biztonságra, anyagi biztonságra törekszik. 

Tanulság:

  1. Belső értékrendszerünk minden megnyilvánnulásunkban tettenérhető.
  2. Trénerként nem követheted el azt a hibát, hogy értékítéletet mondasz valakinek a visszajelzése alapján. Sosem tudhatod, hogy kiben milyen reakciót vált ki.
  3. Ha már képes vagy felismerni más emberek pénzhez való viszonyulását, akkor jó úton haladsz a más emberré válás folyamatában. 

[learn_press_profile]

(Visited 74 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük