Ma végre rászántam magam, hogy elővegyem Hankiss Elemér TedxDanubia előadását. Az előadást, ami 3 évvel ezelőtt is nagy hatással volt rám. 

Most, amikor a határidőnaplós életvezetés mögötti ideológiát akarom újra felépíteni, és az elmúlt 3 év tapasztalataival kiegészíteni, még így is hihetetlenül erős hatással van rám ez az előadás.

Belegondolva a számokba: Hankiss 2011-ben tartotta ezt a kiselőadást, mely nagyvonalakban összegzi a világról alkotott nézeteit. Igaz, kissé sötét, borús nézetei vannak az akkor jövőt illetően, illetve nem lehet nem kihallani negatív értékítéletét – az ő szavaival élve – az új civilizáció erkölcsi és magatartásbeli parancsaival szemben… De összességében véve, nem tévedett.

Ha tudta volna, hogy 2021-ben – 10 évvel később az előadása után – egy újabb buborék fog szétpukkani, és az emberiség az egészségügyi maszkok szimbólumában leli majd meg újra a személyes biztonság buborékát, akkor még ő maga is elcsodálozott volna jóslati képességein.

3 évvel később, egy világméretű járvány kontextusában, újrahallgatni ezt az előadást, teljesen más fényben tűnteti fel a bizonytalanság korában való megmaradás kérdéskörét.

Most, az embert még sürgetőbb késztetés fogja el, hogy kifejlesszen magában egy erős, gazdag és szabad személyiséget, mellyel szembe nézhet a jövő kiszámíthatatlanságával.

[learn_press_profile]

(Visited 112 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük