Anyaként az egyik legfájdalmasabb dolog megtapasztalni, hogy a gyereked pont ugyanazokon a nehézségeken megy keresztül, mint te annak idején. 

Ötödik osztályosnak lenni sosem volt egyszerű. Nem elég az éles váltás az 1-4-es és az 5-8-as oktatási mód között, vagy az első tábla előtti feleltetés élménye, de ott vannak még az osztálytársak is, akik biza, olykor megnehezítik az életet.

A gyerekek közössége sem különb a felnőttekétől. Sőt, bizonyos esetekben még kegyetlenebb is tud lenni, mert nem törődnek a másik gyerek érzéseivel. Empátia, vagy jólneveltség kérdése az egész.

Mindig kerül valaki, aki éppenséggel pikkel rád. Akinek nem tetszik a fizimiskád, vagy elítél a megjelenésed miatt. Aki örömét leli abban, hogy ellened áskálódjon. Ráadásul bír annyi befolyással a közösségben, hogy az egykor barátnak hitt társakat is ellened fordítsa.

Egy világ omlik össze benned akkor, amikor minden erőddel azon vagy, hogy kiállj magadért, az elveidért, és egyben más elnyomott társaidért, de mindenki, akiben hittél, akiben bíztál, mindenki elfordul tőled. Egyetlen barát nincs a színen, aki igen is kiállna melletted, amikor te nem vagy jelen, és nem tudod megvédeni magadat.

  • De mit lehet ilyenkor tenni?
  • Hogyan lehet megvígasztalni egy gyereket, akit kiközösítenek?
  • Mikor kellene egy szülőnek közbelépnie?
  • Milyen következményei lesznek a gyerekre nézve, ha a szülő közbelép?

Kirekesztettnek lenni, a világ legszomorúbb és egyben legmagányosabb érzése. Nincs, akihez forduljál, nincs, aki a pártodat fogná, nincs, aki megértene téged. 

Az egyetlen dolog, amit tehetsz annak érdekében, hogy győztesként kerülj ki ebből a helyzetből az, ha megerősíted a jellemedet. Ha megtanulsz kiállni magadért, és nem hagyod, hogy mások ráderőltessék az akaratukat/véleményüket/cimkéjüket.

De ehhez nagyon sokat kell dolgoznod. Le kell győznöd a belső démonaidat. Szembe kell nézned a félelmeiddel. Meg kell tanulnod kezelni a hangulatingadozásaidat. Meg kell tanulnod higgadtnak maradni, még akkor is, amikor mások provokálnak.

Abban a pillanatban, amikor megtanulod nem áldozatként látni magadat, akkor egy teljesen új éned születik meg. Rájössz arra, hogy nem föltétlenül kell ahhoz a közösséghez tartoznod, amely csak lehúz, visszaránt. Rájössz arra, hogy te magad, létrehozhatsz magadnak egy teljesen más közösséget olyan emberekkel, akik ugyanazokat az értékeket vallják, mint te. 

Sajnálom a lányomat, amiért mindezen végig kell mennie. Ugyanakkor büszke is vagyok rá, mert képes észrevenni, hogy kik azok, akiket befolyásolni lehet, akiket ide-oda rángatnak, és kik azok, akik másokat rángatnak.

[learn_press_profile]

(Visited 108 times, 2 visits today)

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük