16. 

A pulzusdiagnózisommal nem volt semmi baj. Wang DeQuan még annyit tett hozzá, hogy van egy kis qí-hiányom. Megkérdezte, hogy milyen gyakran szoktam későig fennmaradni, hogy el szoktak-e nehezedni a végtagjaim, hogy hajlamos vagyok-e a megfázásra, és hogy szoktak-e jelentkezni allergiás nátha tüneteim. Az egymást követő leírások egészen pontosak voltak. Meghallgattam néhány javaslatot, amit adott és kihasználtam a helyzetet, hogy kérjek még néhány információt a pulzus kondíció kapcsán, és azzal a vacsora hátralevő része is a végéhez ért. 

Miután felállt az asztaltól, odajött, megveregette a vállamat és azt mondta, “Nagyon is dicséretes ez a mai fiatalok részéről. A kínai orvoslás nagyon széleskörű és mélyreható tudomány. Mindig is jó, ha az ember hajlandó többet tanulni, ami nemcsak a saját életünk és egészségünk szempontjából előnyös, hanem a hagyományos kínai kultúra fejlődése és öröklődése szempontjából is.” 

Mély csodálatot éreztem és többször is igennel válaszoltam. 

Majd hozzátette, “Ne hanyagold el, csak azért, mert a tested most jól van. Miután betöltöd a 30-at, az egészséged hanyatlani fog. Amit az előbb mondtam, az elsősorban az életmód váltásra és a helyes szokások kialakítására vonatkozott. Ha speciális kezelést szeretnél, akkor jöhetsz hozzám akupunktúrás kezelésre. 

“Természetesen, természetesen.” – mondtam határozottan, azután pedig többször is megköszöntem.  

Igazán megérte eljönni erre a vacsorára, habár mindig úgy éreztem, hogy valami nincs rendjén. Úgy tűnt, mintha valamit elfelejtettem volna. 

De mindenekelőtt, először azt kell észben tartanom, hogy a Shengmai italhoz,7 amit most ajánlott, melyik három gyógynövényt kell vízbe áztatni. 

7 生脉饮 (Shēng mài yǐn) Shengmai ital – kínai gyógynövény italkeverék, ami feljavítja többek között a belső erőt (qí), visszaállítja a pulzust és javítja a nyirokkeringést: vörös ginzeng, japán kígyószakáll (Ophiopogon japonicus), életbogyó (Schisandra).

Ó, vörös ginzeng, japán kígyószakáll és életbogyó. 

Holnap megyek és megveszem. 

17. 

Soha nem voltam olyan ember, aki olcsó hasznot szeret húzni másokból. Így is köszönettel tartoztam neki, amiért megmérte a pulzusomat és egészségügyi tanácsokkal látott el. Hogy lehettem volna annyira szégyentelen, hogy még a vacsorát is ő fizesse nekem? Amikor eljött a fizetés ideje, meg akartam ragadni az alkalmat, hogy kifizessem a vacsorát, vagy legalább az én részemet. 

Eredményeképp, amikor a pincér odajött, Wang DeQuan elővette a tagsági kártyáját, és közvetlen módon aláírta a számlát, pedig csak másodperceken múlott. 

Habár csak két személyre volt rendelve, egyáltalán nem volt szűkmarkú, annyira sok fogás volt az asztalon. Ennek a vacsorának a kifizetéséhez, valószínűleg a félhavi keresetem sem lett volna elég. 

Semmi kétség felőle, egy igazi újgazdag.  

Ezen az estén, én voltam az egyetlen, aki csak azért evett, hogy az étel ne menjen kárba. Ettem és csak ettem. Wang DeQuan azonban, különös mértékletességgel fogyasztott. Alig néhány falatot válogatott össze a pálcikáival minden fogásból, és soha nem volt mohó. Természetesen, nem tudtuk elfogyasztani az utolsó fogást sem. 

Egy kicsit kellemetlenül éreztem magam és azt mondtam, “Nem kellett volna olyan sokat rendelni.” 

Wang DeQuan csak mosolygott, mint aki nem értett volna velem egyet. 

Kissé szégyenkezve azt mondtam, “Egy vagyonba került neked.” 

Wang Dequan szemrebbenés nélkül írta alá a számlát. 

Ezzel az elegáns megjelenésével, valójában egy kissé öntelt vezérigazgató imázsát öltötte magára, aki csak úgy szórja a pénzt. 

Valószínűleg ez a lényegi különbség a gazdagok és közötünk. 

Azért, mégis akadt egyetlen dolog, amiben hasonlítottunk. Miután kifizette a számlát, rutinosan így szólt a pincérhez, “Megtenné, hogy hoz néhány uzsonnásdobozt és becsomagolja?” 

18. 

Wang DeQuan, akinek a kezében az uzsonnásdobozok voltak, megkérdezte tőlem, hogy mivel érkeztem ide. “Taxival” – válaszoltam. Végül azt mondta, “Akkor hazaviszlek.” 

Így hát a szálloda előtt állva megvártam, amíg a parkolóba ment, az autója után. 

Az igazat megvallva, nagyon kíváncsi voltam. Nem tudtam elképzelni, hogy egy hozzá hasonló személy, milyen autóval is rendelkezhet. 

BMW? Tekintetbe véve, hogy a másik fél becsomagoltatta a maradékot, nem tűnt annyira hivalkodó embernek. 

BYD?8 Egy ötcsillagos szálloda tagjához, talán mégis túl olcsó kategória lenne.  

8 Kínai autómárka.

Öt perccel később, Wang DeQuan egy elektromos szedánban ülve jelent meg előttem. Pont ugyanaz a modell, amellyel a földszinti szomszédbácsi minden nap felveszi és lerakja az unokáját az iskola előtt. 

Lehúzta a kocsi ablakát és azt mondta, “Szállj be.” 

Miközben dumáltunk, Wang DeQuan elmesélte, hogy korábban már többször vakrandizott, de mindegyik sikertelenül végződött, és akkor mintha megértettem volna valamit. 

Valószínűleg elértek erre a pontra, és azután, már nem volt több azután. 

19. 

Beültem az anyósülésre és kötetlen csevegésbe kezdtünk Wang DeQuannal. 

Habár egyikünk sem volt alacsony termet, az autó még sem tűnt annyira szűkösnek, mint ahogy képzeltem, és maga a beltér is nagyon kényelmes volt.  

Valójában nehezen tudtam elhinni, hogy a másik fél tényleg nem tud megengedni magának egy jó autót. Lehet, hogy ez az egész az energiatakarékosságra és a környezetvédelemre való odafigyelésről szól. Elvégre, az üvegházhatás és a szmog igen súlyos méreteket öltött manapság. De vehetett volna egy nagyobb méretű autót is. Ugyan minek egy ilyen régimódi modell, amivel csak araszolni lehet? 

Vagy tán azért, mert túl magasak a parkolási díjak? Végül is, a mi környékünkön is, különösen a felkapott tömbházakban, egy óra parkolás több tucat yuanba kerül. Pedig sokan vannak, akik megengedtek maguknak egy nagy autót, viszont a magas parkolási díjak miatt inkább nem vezetnek. A nagy autókkal ellentétben, ez a fajta kicsi, mindennapi használatra való elektromos autó elfér akár a kerékpár tárolóban, vagy a parkolóházakban, és nincs ilyen költséges vesződség vele. 

Sőt, még egy meglehetősen összeesküvéselmélet-gyanús gondolat is megfordult a fejemben. Ugye nem ezzel a trükkel akarja felmérni, hogy a vakrandi partnere véletlenül sem az ő pénzére utazik? 

Wang DeQuan, a navigációs útmutatásaimnak megfelelően elvitt a tömbházam elé, majd udvariasan így szólt, “Későre jár. Jobb, ha sietsz. Köszönöm az időt, amelyet arra szakítottál, hogy velem vacsorázz.” 

Valahogy megakadt a szemem a szomszédbácsi azonos elektromos szedánján, ami a tömbház előtti szabadtéri parkolóban volt leparkolva, és végül, csak nem bírtam megállni, hogy ne tegyem fel neki a kérdést. 

Egyáltalán nem vette rossznéven, végül kifejtette, “Van egy másik autóm otthon, de néha el kell látogatnom a betegekhez, a parkolóhely keresése pedig túl fáradságos és időigényes. Többször is előfordult már, hogy a beteg családtagjai siettek valahová, és a szabálytalan parkolás miatt még büntetést is kaptam. Szóval, jóval praktikusabb a számomra ez az elektromos szedán, és már annyira megszoktam, hogy nem akarom visszacserélni a másikra.” 

Kissé meglepődtem, “És még azt is kérik tőled, hogy házhoz menj? Nem túl fárasztó ez neked?” 

“Természetesen, a klinika nem kéri ezt tőlem, és nem megyek házhoz olyan gyakran. De ha a páciens túlságosan is beteg, vagy a gyerek túl fiatal, vagy éppen az éjszaka közepén van valami sürgősségi eset, akkor mi értelme lenne ide-oda hurcolnom őket? Nem kézenfekvőbb, ha én magam megyek el hozzájuk?” – felelte. 

Ahogy végighallgattam, egy pillanatra szó nélkül maradtam. 

Egy kis idő múlva, csak azt mondtam, “Hé, a jövőben is tartjuk még a kapcsolatot?” 

Wang DeQuan elmosolyodott, “Tiszteletben tartom a kérésedet.” 

20. 

Másnap, amikor felkeltem, a WeChat emlékeztetett arra, hogy üzenetet kaptam. Szokás szerint Wang DeQuantól volt az üzenet. 

Ásítottam egyet és megnyitottam. Az üzenetben található kép kék eget, napraforgót és egy gyereket ábrázolt, akinek a keze ollót mutatott.9 Felette pedig, színes karakterekkel, azt írta, “Jó reggelt. Hogy a napod jól induljon, kezd a köszöntésemmel”. 

9 A kő, papír, olló játékból ismert ollószerű kézjel. 

Reggel 6:30 érkezett az üzenet. 

Vajon hány órakor kelhet fel ez az ember minden reggel? 

Legyen szó a középkorúak napi rutinjáról vagy mém használatáról, már teljesen immunis voltam rájuk, ezért csak egy sima “Jó reggelt.” válaszoltam vissza neki egy hangulatjel kíséretében. 

【Wang DeQuan: Hehe. 🙂】 

【 Normcore: Hehe. 🙂】 

Ja és a Hehe-k mellé még társult néhány rejtélyes mosoly emoji is. 

Az aznapi vacsorát követően, épp a magazinunk januári számának a kiadásán dolgoztunk, éppen ezért 5-6 egymást követő napon túlóráznom kellett. Wang DeQuan és én nem találkoztunk újra, de minden nap beszéltünk egymással WeChaton. 

Nem mintha a végtelenségig cseverésztünk volna. Elvégre, mindkettőnk el volt foglalva a saját munkájával. Ha volt valamilyen beszélgetési témánk, akkor egy kicsit tovább beszélgettünk, ha pedig nem volt különösebb témánk, akkor a fentihez hasonlóan, váltottunk néhány könnyed társalgást. 

A pontosság kedvéért, mindig én voltam az, aki új témákat dobott fel. Wang DeQuan pedig türelmesen válaszolt, de ő soha nem hozott fel semmit önszántából. Ezúttal nagyon csalódott voltam. Azon kezdtem el töprengeni, hogy a másik fél egyáltalán akar-e velem beszélgetni, vagy csak felületességből teszi, hogy ne veszítsen arcot. De azt meg kell hagyni, ha nem gondolta volna komolyan a beszélgetést, akkor egyáltalán kitartott volna ez idáig? Küldözgetett volna üdvözlő üzeneteket minden reggel és este, pontba ugyanabban az időben? 

Ez a személy csak akkor vált beszédessé, ha szakmai kérdésekről volt szó. Sőt, ilyenkor még lelkes eszmefuttatásokat is tartott. Például a napjainkra jellemző erős szmog miatt, az édesanyám különféle szmog- és tüdőtisztító recepteket küldetett el velem, hogy megkérdezzem tőle, megbízhatóak-e vagy sem. Mindössze egy “Igen”-t vagy egy “Nem”-et szerettem volna hallani, de Wang DeQuan, aki mindig is lassú volt a pötyögésben, most először egy hosszas hangüzenetben válaszolt. 

“Ezeket a recepteket az alapkezeléstől, illetve a szindrómáktól függően kell értelmezni. A tüdő hidratálásának szempontjából hatásosak, azonban a szmogtisztításra nem biztos, hogy eléggé hatékonyak. A Chuanbei porból készült párolt körteleves és szerzetes gyümölcs egyaránt hűsítő hatásúak a gyógyászati tulajdonságaikat tekintve.10 A Yang-hiányban szenvedőknek viszont óvatosan kell használniuk.11 Noha még nem teljesen egyértelmű, hogy a szmog a hideg vagy a meleg pólusú betegségek osztályába tartozik-e, és még az egyén testalkatát sem veszik számításba a recept kiírásakor, éppen ezért egy megfázáselleni gyógyszert használni a szmog kezelésére meglehetősen indokolatlan…”

 10 A hagyományos kínai orvoslásban, mind a növények és ételek rendelkeznek hideg és meleg tulajdonságokkal, amelyek befolyásolhatják a szervezetünk hideg-meleg egyensúlyát.

11 A hagyományos kínai orvoslás alapját képezi a Yin-Yang, A Yangot a hőséggel asszociálják, míg a Yint a hideggel.

“Ha mindenképpen használni akarja őket, akkor kiválaszthatja azokat a recepteket, amelyek a lépet és a tüdőt tonizálják, fokozhatja a tüdő qíjét, hogy ellenálljon a vírusoknak. Vagy használhat néhány Xuanfei receptet, amely felerősíti a tüdő azon képességét, hogy kilökje magából a külső kórokozókat. De végsősoron, ezek a kezelések egyénfüggőek, amelyeket az egyén szervezetéhez kell igazítani. Éppen ezért, konkrét választ nem tudok adni anélkül, hogy megvizsgálnám…” 

Akkor éppen egy íróval vitatkoztam, hogy sürgessem a kéziratot, és nem vettem a fáradságot, hogy azonnal válaszoljak az üzeneteire. Miután befejeztem a munkát és chat ablakot váltottam, csak akkor vettem észre, hogy mennyire kitartóan kérdezgeti ugyanazt, “Meghallgattad?” 

Hangjának mélysége és tónusának erőssége alapján majdnem azt hittem, hogy ma ismét a szomszédban élő öntelt vezérigazgató szerepét öltötte magára a rossz forgatókönyvből. 

Épp, amikor a válaszon gondolkodtam, hirtelen egy nagy hasú és fülű Maitreya Buddha bukkant fel a képernyőn, aki aranyban és sugárzó fényben úszott, és mosolyogva azt kérdezte: – Hallottad szavam? 

21. 

Jogosan, rámutattam, hogy az ilyenfajta mémek használata tiszteletlenségnek számít mások vallási meggyőződésével szemben, és megígérte, hogy soha többé nem használja ezt a hangulatjelet. 

(Visited 339 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük