Ma, éppen felfedeztem, hogy 9 órája jelent meg az NCT127 legújabb videóklippje, a Sticker, ezért kíváncsi voltam, hogy hányszor kell meghallgatnom, mire megszeretem ezt a dalukat is. Az NCT dalok nem mindig jönnek be első hallásra. Kissé kaotikusnak tűnnek és zeneileg/dallamilag sem varázsolnak el azonnal. Ezért most tettem egy kísérletet: hány olvasata kell egy k-pop dalnak ahhoz, hogy el kezdjem értékelni/szeretni.

1. olvasat:

Első hallásra nem sokat mond, mivel laptopon és fülhallgatók nélkül hallgatom. Viszont van egy képkocka, ami vizualitás szempontjából emlékeztet az Infinite H: Special Girl dalának a kezdő és záró képére. A dalszövegből is csak az angol sorokat hallom ki: Hands Up, Sticker. Nem értettem, hogy mi köze van a matricáknak a kezeket fel mondathoz.

2. olvasat:

Második nekifutásra már észreveszem a tipikus cowboy kellékeket, mint a csatos öv, a cowboy kalap, szaggatott farmer. A dallam még mindig nem jön be. Főleg az eleje. Nem tudom hova tenni a furulyaszót. Első dolog, ami eszembe jutott a furulyaszó hallatán, az valami népi, hagyományos motívum. Ezért a Youtube-on elkezdtem keresgélni, és a ‘cowboy music pipe melody’ kulcsszóra pont az jött be, amit kerestem. 😀 Ekkor esett le a tantusz, hogy az NCT127: Sticker dalának a koncepciója, – úgy zenei világban, mint képi világban – az amerikai western filmekre vezethető vissza. Így most már minden klappol:
  • a narancssárga háttér a lemenő napot idézi
  • a k-pop koreográfiákban olyan gyakran visszatérő pisztoly kézmozdulat is most már nem tűnik elcsépeltnek

3. olvasat:

Ezúttal már fülhallgatóval fogyasztom a dalt. Hiába na, a zeneisége a daloknak csak akkor mutatkozik meg, ha fülhallgatóval hallgatja az ember. Így már teljesen más dologról beszélgetünk. Lehet hallani a szólamokat, az énektechnikákat. Például visszatér Taeyongnak az összetévesztehetetlen torokhangja, ami a SuperM: Tiger Inside-jában is elborítja az agyamat. Nem tudom nem észrevenni a minőséget/pénzt, amit az SM belerak egy-egy ilyen videóba: a díszletektől elkezdve a ruhákon (például 4 különböző outfitet számoltam) és sminken át egészen a videó minőségéig.

4. olvasat:

Most, hogy már értem, mit mond a zene és a videóklipp, itt az idő, hogy megértsem miről szól ez a dal. A dalszöveg egy teljesen más dimenzióba emeli a dalt. Inkább játékosnak nevezném ahogyan beszél a lányhoz. Sőt, egy-egy helyen meglehetősen kihívó. Van, ahol azt mondja, hogy maradj közel hozzám, épp mint egy matrica, (itt a lány maga a Sticker.) Viszont a következő pillanatban magára vonatkozóan azt mondja: Don’t be hasty, stick it on hard Know that I ain’t falling off.

Ne hamarkodd ell, ragaszd oda keményen

Tudd, hogy nem esem le.

Hát mi ez, ha nem burkolt erotika? 😀😀😀 Kíváncsi lennék, ha az újságírók ismét megkérdeznék Markot, hogy miről szól ez a dal, akkor ugyanúgy kerülgetné a forrókását, mint a SuperM: Dripp dala kapcsán? 😜 És igen, erre gondolok. Hogy milyen más forró pillanatok vannak még? Számomra több „uwu” pillanat is van a klippben,de inkább rád hagyom, hogy felfedezd ezeket a momentumokat Azonban, hadd emeljek ki két NCT tagot, akiken megakadt a szemem. Jonny. Jonny nem mindig kap annyi reflektorfényt, mint a többiek, de meg kell hagyni, amikor a középpontba kerül, akkor perzselően éget. 🤩 A másik személy pedig… Nos, nem ismerek mindenkit az NCT 23 tagú családjából. Csak azoknak a nevét tudom összekötni az arcokkal, akiken már máshonnan megakadt a szemem. Ezúttal rajta akadt meg a szemem főként a klippben látható arckifejezései miatt. Szóval, helló Jungwoo, örülök, hogy megismerhettelek. 😜

Összegzés:

Összegezve legalább 4 nekifutásra volt szükségem ahhoz, hogy felfedezzem a dal (zene, ének/rap, videóklipp, koreográfia) rejtett szépségeit. Ha engem kérdezel, szerintem a dal tökéletesen beleillik az NCT127 kánonba/zenei stílusába. A dal tökéletesen beleillik az NCT127 kánonba. Az eleinte szokatlan zeneiségével, a vizuális kommunikációjával és koreográfiájával együtt. Például ott vannak azok a részek ahol együtt „mondják a szöveget”, nem is énekelnek, de nem is rappelnek, hanem midenki a saját normál hangmagasságában skandálja a szöveget. Vagy ott van az úgy nevezett ‘dance break” a maga gyorsabb tempójával. Szinte minden NCT dalban fellelhető. Már csak arra lennék kíváncsi, hogy mennyi ideig fog a lejátszólistámon maradni ez a dal. A Kick it című dalt például hónapokkal a megjelenése után fedeztem fel újra magamnak. És mind a mai napig képes lázba hozni már az első pár ritmus után. Jön, hogy „feszítsek” 💪 ezzel a dallal, még az utcákon is. 😀 [learn_press_profile]
(Visited 184 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük